terug naar inhoud.               Senegal papegaai /  Bonte boertje
 

            Classificatie: Orde Psittaciformes, familie Psittacidae.

Geslacht:  Poicephalus

Ondersoort:

  1. Poicephalus senegalus senegalus   (Linne 1766)

  2. Poicephalus senegalus mesotypus  (Reichenow 1910)

  3. Poicephalus senegalus versteri      (Finsch 1863)

1            2           3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verspreidingsgebied:De Senegal-papegaai komt voor in de landen van het middenwesten van Afrika, van Senegal tot het noorden van Kameroen.


Poicephalus senegalus senegalus
Is te vinden in Senegal - Gambia Guinee-Bissau en Guinea, waarbij de noordelijkst voorkomende vogels geel zijn en de in het zuidwesten voorkomende vogels al naar licht oranje kleuren. Dit maakt het nog moeilijker om deze soort en de volgende soort uit elkaar te houden.

 

                                                                                                                                                                                                                       

 

 

 

Poicephalus senegalus mesotypus  
komt voor in het gebied noord en noord oost Nigeria - noord Kameroen en zuidwest Chad waar de kleur varieert van licht tot donker oranje

 

 

 

 

 

 

 

Poicephalus senegalus versteri
komt voor in een gebied in het noordelijk gedeelte van Ivoorkust - Togo tot aan de kust, oost Ghana en west Nigeria deze soort varieert van donkeroranje tot roodoranje.

 

 

Beschrijving: De Senegalpapegaai is de vertegenwoordiger van het geslacht Poicephalus die het meest gehouden wordt. De kleurverdeling, het formaat en de relatief lage prijs spelen hierbij zeker een rol. (dit stuk is geschreven voor de importstop) Er is goed mee te kweken. Deze vogel is makkelijk en sterk. Kleurbeschrijving; vanaf de nek tot aan de vleugelpunten hebben deze vogels groene gevederte, ook op de borst zit een groene driehoek welke bij de pop verder

doorloopt dan bij de man. Ook hebben sommige poppen groene onderstaartveren dit kan per vogel schelen, de één is helemaal groen onder de staart en de ander heeft alleen een paar groene veerpuntjes tot niets. Mannen hebben dit niet en zijn daar geel. Kop grijs tot donker grijs; oorveren hebben een lichte zilverachtige tint; onderborst en buik zijn geel (P.s.senegalus) tot oranje (s.mesotypus) en donker oranje/rood (P.s.versteri) ondervleugel en onderstaart- veren heldere geel, staart bruinachtig groen; poten donkergrijs. Op de kaart gezien ten opzichte van de evenaar verloopt de kleur van lichtgeel tot donderoranje (rood). Maar de opmerking ,,zo geel als een citroen, zo oranje als een sinaasappel en zo rood als een tomaat'' gaat toch niet op .  De ogen zijn helder geel, sommige vogels hebben oranje ogen .  Middelgrote redelijk rustige papegaai, oudere import vogels blijven altijd enigszins gereserveerd, soms vertonen ze panisch gedrag wanneer je te dicht in hun buurt komt, soms verschuilen ze zich in het broedblok en komen hier pas uit als er niemand meer in hun buurt is. Jonge import vogels worden spoedig vertrouwd. Wildvang is sterk wanneer goed geacclimatiseerd. Beter is het om met vast geringde eigenkweek natuurbroed vogels te beginnen.                   

                     

Foto1 vogel uit buitenvolière                    Foto 2  vogel uit binnenkooi

De naakte huid rond de ogen is bij vogels uit de buitenvolière (daglicht)  zwart en bij vogels welke langere tijd geen daglicht hebben gezien lichtgrijs (zie foto 1+2) Deze lichte kleur word gewoon weer donkerder als zo'n vogel weer naar buiten kan.
Zoal je op de foto's kunt zien zijn de buiten vogels scherper van kleur dan de binnen vogels.

Habitat: Savanne met bomen, en open bos, zoekt regelmatig  gecultiveerde gebieden op om te eten. Hij migreert afhankelijk van het voedselaanbod.

      

  P.s.senegalus                     P.s.mesotypus                      P.s.versteri

Gewoonten: In de vrije natuur leven ze afzonderlijk in paren en soms in kleine groepen van 10 tot 20 meestal jonge vogels,dit is buiten het broedseizoen. In Avicultuur kunt u ze beter paarsgewijs houden om problemen onderling te voorkomen.              

Geluid; Reeks korte doordringende kreten en hoge fluit geluiden.
Location Zam area , Country Burkina Faso.

     
Voeding:
Het is belangrijk dat u deze vogels (vooral de kleinere Poicephalussen)niet te vet voert. Het zijn dan wel papegaaien maar niet iedere papegaai is nu eenmaal het zelfde. Geef een mager mengsel met zo min mogelijk zonnepitten. Probeer zelf een mengsel te maken met als basis bv colliezaad of grote parkietenzaad(zo min mogelijk zonnepitten) vermengd met tortel-duivenzaad, vul dit aan met allerlei andere zaden (bv. maïs, onkruidzaad) welke niet te vet zijn. Ook kun je er een gedeelte pellets door mengen welke ze graag eten. Neem ook eens een kijkje op mijn site onder voeding  daar staan nog meer voedingstips over voedsel welke goed zijn voor onze vogels, onder anderen over groente en fruit en noten en hun natuurlijke vitamine. Ook kleine kiezel, grit en calcium mogen niet ontbreken. Verstrek regelmatige verse takken,ook genieten ze van rottend hout en rotte wortelstammen,stukken rottend hout kunt u het beste even in een zak doen en een paar minuten in de magnetron leggen zodat er geen schimmels en bacteriën meer opzitten.


Kop van jonge Bonte boer, let op de donkere ogen

Geluid:   Rustige vogels

Lengte:   23 cm.

Gewicht:  136-154 gr.

Schedel;  48mm                                                   

Ringen:   6,5mm tot 7.0 mm.

Jongen kunnen geringd worden op de 13é á 14é dag met 6½mm geringd worden en op de 15é á 16é dag met 7.0mm geringd worden.

                        

skelet; Poicephalus senegalus.

Kweek:
-eieren: 3 á 4 per legsel.   ei-maten: +/- 29.4 x 26.4 mm
-Broedperiode : 28 dagen.
-Nestperiode  : 60 dagen .

Jongen worden na het uitvliegen nog +/-30 dagen bijgevoerd door  hun  ouders.

   

                     Koppel Poicephalus senegalus senegalus met rechts de pop.

De man is geslachtsrijp op een leeftijd van 3 tot 4 jaar, en met 2½ tot 3 jaar is de pop rijp.
Als u het nestblok het gehele jaar laat hangen broeden ze zomer en winter door, ze kunnen zo twee nesten per jaar doen.


Nestkast:

-maten: Hoogte 50 á 60cm  bodem20x20cm
-Invlieggat : Ø 5à7cm
-Hang het nest beschut en niet te licht en met de opening van het licht afhangen. 

 holle bomen worden als natuurlijke nestplaats gebruikt.

De Senegal papegaai is één van de meest gevangen wilde vogels op de wereld,
zins 1981 zijn 735.775 vogels opgenomen in de internationale handel.

 

INTERNATIONALE HANDEL
Bruto uitvoer van de levende Poicephalus senegalus.

Exporteur

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Burkina  Faso  

0

2

0

0

0

0

8

1

2

0

1

Congo

0

0

0

0

1

0

0

0

0

0

0

Cote d'Ivoire

502

0

0

0

1

0

0

0

0

0

0

Cameroon

100

0

0

0

0

800

887

0

0

0

0

Ghana

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

Gambia

0

0

1

0

0

0

0

0

0

1

0

Guinea

10736

6477

8325

11628

10700

16171

40146

37325

12944

11762

8144

Guinea-Bissau

0

2

12

71

32

5

0

0

2

0

0

Liberia

0

0

0

0

0

0

0

450

800

1210

900

Mali

1500

0

0

1038

3536

2475

1269

1484

6732

11352

12390

Niger

0

0

0

0

9

0

0

0

0

0

0

Nigeria

0

0

0

0

1

0

300

0

0

0

0

Senegal

19308

15559

22926

25952

18262

11239

17156

15434

17652

12892

14801

Togo

10

15

0

100

60

167

635

728

373

690

402

Tanzania

8

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Unknown

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

241

South Africa

0

0

10

0

0

0

0

0

0

0

0

Zimbabwe

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

8

Voor meer informatie zie;  CITES Animals Committee, CITES Secretariat. Januari 2004.

http--www.unep-wcmc.org-species-sca-pdfs-E20-08-5-AB.pdf

 

top